3 UNDERLIGA SAKER SOM DIABETIKER FÅR HÖRA

Idag är det Världsdiabetesdagen och med tanke på det tänkte jag avsluta min så kallade diabetes-temavecka (som det har blivit) här på bloggen. Sen ska jag försöka variera innehållet något. Om det är något som jag vill ha sagt den här veckan så är det att det finns stor brist på kunskap hos många om vad typ 1-diabetes är för något, men det har jag full förståelse för. När jag som 12-åring fick diabetes visste jag inte mycket mer än att det var en sjukdom. Så idag tänkte jag att jag skulle slå hål på vissa fördomar och upplysa om vad man kan få för underliga kommentarer som diabetiker. Detta genom en tre punkter lång lista. Tro mig, jag har fått höra alla tre både en och två gånger...
 
"Ska du verkligen äta det där?" Detta får man höra lite då och då om man till exempel är och fikar och tar någon kaka eller annat sött bakverk. Jo, låt mig förklara en sak. Diabetiker är inte allergiska mot socker! Detta kanske låter chockerande men vi kan äta hur mycket eller hur lite socker vi vill. Det är något man får ta ansvar för själv. Naturligtvis måste vi ta insulin till detta för att hålla koll på blodsockret. Eftersom det är kolhydrater (=sockerarter) som påverkar blodsockret behöver jag inför varje måltid räkna ut hur många gram kolhydrater jag äter för att på så sätt kunna räkna ut rätt insulindos för just den måltiden. Detta låter mycket krångligare än vad det är. Man kommer in i det ganska lätt, speciellt när man har ätit samma maträtt några gånger så vet man sedan innan vilken dos som är lagom för just den rätten. Alltså, diabetiker får och kan äta socker utan att det är farligt, bara man anpassar insulindosen efter det. Men det klart, att äta för mycket socker är inte bra för någon oavsett om man har diabetes eller inte.
 
"Då måste du ha varit överviktig och ätit mycket socker när du var liten..." Denna hänger till viss del ihop med förra punkten, men en del tror att man har orsakat sin diabetes på egen hand genom att exempelvis ha ätit fel kost. Typ 1-diabetes är inget man får för att man har gjort något fel! Sjukdomen bryter ut genom att immunförsvaret angriper kroppens insulinproducerade celler och med tiden upphör insulinproduktion helt ellet näst intill, vilket gör att man måste tillföra insulin på annat sätt. Den fördomen om att man som överviktig lättare får typ 1-diabetes är också helt felaktig. Det är snarare tvärtom. Ett vanligt symtom är nämligen att man rasar i vikt. Själv vägde jag ynka 29 kilo när jag fick min diagnos, smal som en sticka var jag. 29 kilo, 12 år, ja det är inte mycket det...
 
"Men du ser ju inte ut att ha diabetes!" Suck, det här är nog min "favoritkommentar". Vissa personer tycks tro att det finns vissa särskilda drag hos diabetiker som gör att man ser om man har diabetes eller inte. Det går inte att genom att bara titta på en person säga att hen har diabetes- det är inget som syns! Men bara för att ni ska få en bättre bild av hur en diabetiker kan se ut i olika vinklar och sammanhang, har jag rotat fram några bilder från bildarkivet på datorn. Obs! Tänk på att detta bara är ett exempel av ca 50 000 personer som lever med denna sjukdom i Sverige. ;)
 
 
Så här kan en diabetiker se ut snett uppifrån.
 
 
Så här kan en diabetiker se ut snett nerifrån.
 
 
Så här kan en diabetiker se ut när hen är på besök i Ystad.
 
 
Så här kan en diabetiker se ut när armbanden behöver fixas till.
 
 
Så här kan en diabetiker se ut i polotröja.
 
Så där ja, hoppas ni lärde er något nytt i denna fördomsskola och att det kanske till och med drog lite i mungiporna. Att blanda humor med allvar är väl ett vinnade koncept för att sprida information?! Det är så viktigt att man kommer ihåg att man inte är sin sjukdom- man är så mycket mer! För just mig är humor en stor och viktig del i mitt liv. Men det finns så många olika typer av människor, men viktigast är ändå att komma ihåg att vi har en sak gemensamt– alla är vi just människor. Detta är något som vi tyvärr verkar ha glömt bort i dagsläget, men vi ger väl inte upp förrän medmänskligheten har segrat? Vilka är med mig?

Kommentarer
Postat av: Sofia

Haha så klockrent med bilderna! :'D och att folk ens säger/tror sånt!?

Svar: Hihi tack du! 😊 Ja, ibland undrar man minst sagt...
Lovisa Hjalmarsson

2015-11-14 @ 17:20:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0